Download daarom nu onze “all you need to know” publicatie

 
Auteur: Jurgen Holtermans
 

De Eerste Kamer heeft er (uit)eindelijk toch een klap op gegeven. Gisteren is het wetsvoorstel Uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen én de daarbij behorende novelle aangenomen. Op 1 april 2017 treedt de (gewijzigde) wet in werking en kun je je pensioen naar hartelust met een aantrekkelijke korting afkopen of omzetten in een oudedagsverplichting. Financiën verwacht er veel van. Met name acute belastingopbrengsten vanwege al die DGA’s die gaan afkopen.

De realiteit is echter dat de meeste DGA’s een financieel-emotionele weerstand tegen afkopen lijken te hebben. Van alle cliënten waarmee we over hun pensioen in eigen beheer hebben gesproken, is er slechts een handje vol dat overweegt met een aantrekkelijke korting te gaan afkopen. En nu nog afwachten wie daadwerkelijk gaat afkopen. Het zullen vooral DGA’s zijn zonder partner(pensioen), DGA’s met een klein pensioentje die van hun B.V. af willen en DGA’s met een groot pensioen die anders sowieso 52% betalen en bovendien ruim voldoende cash hebben om met de fiscus af te tikken.

Het overgrote deel van onze cliënten kiest namelijk voor omzetten in een oudedagsverplichting of laat het, al dan niet noodgedwongen, zoals het is. Want nu forse bedragen naar de fiscus brengen staat veel DGA’s tegen, zelfs als uit de berekeningen blijkt dat afkopen fiscaal de meest aantrekkelijke keuze is (wat in de meeste gevallen overigens helemaal niet zo blijkt te zijn).

Uit een onderzoek door ABN AMRO MeesPierson volgt dat een kwart van de DGA’s er nog niet uit is. Om deze zwevende DGA bij zijn of haar keuze te helpen, kan onze recente publicatie over de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer uitkomst bieden.

Maar deze publicatie is er ook voor de DGA die er al uit is of die alles nog eens overzichtelijk op een rijtje wil zien staan. En niet te vergeten de adviseur (accountant, fiscalist, advocaat, notaris, financieel planner, etc.) die met vragen over dit onderwerp wordt geconfronteerd.
 

Download hier onze publicatie “Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen”
 

Want nu komt het op uitvoering aan. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral voor DGA’s met een partner. Maar hoe regel je dat? Je leest er uitgebreid over in onze publicatie. Ondertussen zijn wij, mede in samenwerking met advocaten en notarissen, bezig met de verdere ontwikkeling van de praktische uitvoering.

Mocht je toch nog een vraag hebben waarop je het antwoord niet in onze publicatie kunt vinden, neem dan contact op met Jurgen Holtermans.

Mail naar: jurgen.holtermans@hendrikxenbakker.nl of bel: 013 – 544 01 00.