Je bevindt je hier: HomeOnze specialisatiesEchtscheiding ➠ Pensioen in eigen beheer
 
 

Pensioen in eigen beheer

Veel directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) bouwen bij hun eigen B.V. pensioenaanspraken op: pensioen in eigen beheer.

Buiten echtscheiding om is het pensioen in eigen beheer tegenwoordig al een complex (fiscaal) doolhof. Grote kans dat je in geval van echtscheiding het spoor helemaal bijster raakt.

Denk maar eens aan de commerciële waardering van de pensioenverplichtingen op de balans van de B.V. Waarmee dien je rekening te houden? Hoe ga je om met het verschil daarvan ten opzichte van de fiscale waardering? En wat te denken van eventuele afstortingsverplichtingen naar een verzekeringsmaatschappij. Wanneer speelt dit en zijn er mogelijkheden om dit te voorkomen of anders op te lossen?

Vragen waarover jij een duidelijk en vakkundig advies wilt. Zodat jij weet wat jouw rechten en verplichtingen zijn, of jij nu de DGA in kwestie bent of juist de partner. Ook als je tot een praktisch werkbare oplossing wilt komen, die recht doet aan de belangen van jezelf en jouw aanstaande ex-partner.

In onze publicatie “Pensioen en echtscheiding” hebben we uiteengezet wat van belang is om te weten rondom de verdeling van jouw DGA-pensioen, zoals:

  • Wat is pensioenverevening en hoe werkt dit uit voor de DGA?
  • Wat gebeurt er met het partnerpensioen?
  • Welke mogelijkheden zijn er om van de wettelijke regelingen (standaard verevening en verzelfstandiging van bijzonder partnerpensioen) af te wijken?
  • Wat zijn de voor- en nadelen daarvan?
  • Hoe werkt pensioenverevening uit voor het DGA-pensioen in eigen beheer?

 

Download hieronder onze publicatie “Pensioen en echtscheiding”:

 

Download publicatie “Pensioen en echtscheiding”